Menu Zavrieť

Vianočné trhy a tvorivé dielne

December je mesiac, v ktorom každý z nás nedočkavo očakáva príchod najkrajších sviatkov v roku, príchod Vianoc. Je to tiež mesiac veľkého zhonu, pretože sa všetci snažia pripraviť na sviatky čo najlepšie. Ľudia vo veľkom upratujú, pečú vianočné koláče a naháňajú sa za darčekmi.

Napriek tomu zhonu si dňa 17.12.2019 pedagógovia, vychovávateľky a asistentky prvého stupňa Základnej školy Andreja Kmeťa v Leviciach pripravili pre žiakov, rodičov a priateľov školy popoludnie plné aktivít na tému Vianočné tvorivé dielne. Vianoce sú najmä o tradíciách, preto sa všetky triedy v pavilóne A premenili na dielne s názvami Vianočná
pekáreň, dielňa, pošta. Už v okamihu premeny sa radostná nálada dala cítiť vo vzduchu. Atmosféru umocnila krásna výzdoba a zovšadiaľ zneli tóny tradičných kolied a piesní.

Žiaci si za pomoci rodičov vyrobili vianočné dekorácie z prírodného materiálu, hliny, kamienkov, ale aj z papiera a sviečok. Nezabudli ani na vtáčiky, pre ktoré zhotovili búdky z dreva. Voňavé medovníčky ozdobili podľa vlastnej fantázie, alebo pripravenej predlohy. Vo vianočnej pošte napísali list Ježiškovi, skladali domino z rýmov, tvorili a dokončovali rôzne príbehy, napísali pohľadnicu svojim blízkym, hľadali stratené vianočné rozprávky a príbehy, zahrali sa rôzne hry so slovami.

Po práci ich čakala odmena v podobe chutného punču a sladkých dobrôt, ktoré mali nachystané na chodbe premenenej na vianočné trhy. Pripraviť ich bolo možné vďaka šikovným rukám skvelých rodičov a starých rodičov žiakov našej školy. Tí prispeli obrovským množstvom vlastnoručne vyrobených ozdôb na stromček, anjelikov, venčekov, svietnikov, pohľadníc, vianočných škriatkov, bižutérie, výrobkov z včelieho vosku, a iných dekorácií. Nezabudli ani na vianočné trubičky, oplátky, grilážky, vanilkové rožky, muffiny, burizonky, kokosové ježe a množstvo ďalšieho vianočného pečiva. Na stoloch nechýbali ani krásne vyzdobené medovníčky, vkusne zabalené orechy a sladký med.

Toto popoludnie bude ešte dlho uchované v spomienkach všetkých, ktorí si užili čarovné chvíle v pokojnom prostredí. Každému, kto akýmkoľvek spôsobom prispel, patrí veľké ĎAKUJEM! Šťastné a veselé Vianoce!